Pikantne ogórki na zimę- ogórki w słoiku

Lekko pikantne, słodkie, a zarazem kwaśne, idealnie chrupiące. Bardzo dobre! No bardzo dobre. Kanapka z nimi to marzenie.
Wiecie, że ja Was nigdy nie oszukuję.

Przepis na pikantne ogórki

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli (u mnie morska)
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 8 łyżek oliwy
  • 1,5 główki czosnkuZalewa:
  • 1,5 szklanki octu
  • 600 g cukru

Przygotowanie:

Umyj ogórki. Pokrój w plasterki (0,5 cm lub ciut grubsze). Włóż do miski i zasyp solą. Pozostaw je na 5 godzin. W tym czasie przygotuj sobie zalewę. Wlej do garnka ocet i wsyp cukier. Gotuj do całkowitego połączenia składników. Pozostaw do wystygnięcia.
Następnie po upływie 5 godzin, odlej częściowo wodę, którą „puściły” ogórki (pozostaw około 1/3). Do ogórków dodaj paprykę, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj. Zalej ogórki wystudzoną zalewą i pozostaw je na 12 godzin na blacie.
Słoiki umyj i wyparz razem z pokrywkami.
Po 12 godzinach przełóż ogórki do słoików. Pozostaw troszkę miejsca pod szyjką słoika. Zalej zalewą zakrywając ogórki. Zakręć i ciesz się pysznymi przetworami. Nie pasteryzuj.

Przepis mam od mojej Mamy.

W przepisie nic nie wzbudziło moich podejrzeń. Przystąpiłam do roboty. Robię, czytam i czytam i coś mi nie pasuje. Patrzę i widzę, że mam za dużo ogórków, a za mało zalewy.

Myślę: chyba się za dużo ogórków nażarłam ta moja mama albo jest na jakimś innym haju.

Ale spokojnie. Ten przepis jest jak czary. Zalewa się rozmnożyła po tych 12 godzinach.

Także spokojnie. Sprawdziłam, przepis się zgadza. Finalnie wszystko wyszło śpiewająco.

Nie ma za co.