Czego nie wolno jeść w ciąży

Ciąża to bardzo wyjątkowy stan, bo od momentu ujrzenia dwóch kresek na teście jesteśmy odpowiedzialne za siebie i małą istotkę rozwijającą się pod naszym sercem. Jak to mówią „ciąża to nie choroba”, co nie oznacza, że możemy robić i jeść wszystko co wpadnie nam w łapy.
Na temat diety ciężarnej krąży wiele mitów. Są jednak artykuły spożywcze, które trafiły na czarną listę ze względu na bezpieczeństwo mamy i dziecka.

Czego nie wolno jeść w ciąży?

Nie napiszę nic odkrywczego. Pewnie będzie to dla wielu z Was bardzo oczywiste. Jak wiecie w trakcie obydwu ciąż zdarzyło mi się poleżeć troszkę w szpitalu. Dla przypomnienia podrzucam moje perypetie szpitalne 
Co ja się nasłuchałam w tym szpitalu. Każda ciężarna z innym schorzeniem. Była też jedna, która zachorowała od nieodpowiedniego przygotowywania posiłków lub produktów spożywczych, które były złej jakości. Nie trzeba wpadać w paranoję, ale należy się kierować zdrowym rozsądkiem i czystą kuchnią podczas przyrządzania posiłków.  

W ciąży nie wolno jeść surowego mięsa

Toksoplazmoza i listerioza to dwie zakaźne choroby, które mogą bardzo poważnie zagrażać rozwijającemu się maluszkowi, przede wszystkim na wczesnym etapie ciąży. W najgorszym przypadku może nawet dojść do przerwania ciąży.
Dlatego tak ważna jest higiena przyrządzania posiłków. TU pisałam o deskach do krojenia, a TU o moich domowych środkach czystości.
Do przyrządzania mięsa najlepiej jest używać oddzielnej deski i noża. Mięso i ryby można spożywać tylko po poddaniu ich obróbce termicznej. Fanki sushi nie są zdyskwalifikowane 😉wystarczy w restauracji poinformować o swoim odmiennym stanie i poprosić o wskazanie dań bez surowych ryb.
Do grupy produktów zakazanych zaliczają się surowe jaja, których spożycie może grozić zakażeniem się salmonellą. Jaja na twardo, jajecznica, czy jaja w koszulce są w porządku. Dyskusyjną sprawą jest spożywanie jaj na miękko. Można wyczytać różne opinie na ten temat. Najważniejsze w jedzeniu jaj na miękko przez ciężarną jest zachowanie kilku ważnych zasad.  Jaja muszą pochodzić z pewnego źródła, przed przyrządzeniem dobrze jest wyparzyć jajko lub umyć w ciepłej wodzie. Bardzo ważne jest, żeby skorupka jajka nie była uszkodzona, ponieważ wtedy salmonella, która potencjalnie jest na skorupce może dostać się do środka jaja.  Jaja oczywiście przechowujemy w chłonnym miejscu.

Bezwzględne mycie warzyw i owoców

Brudne warzywa i owoce są ogromnym zagrożeniem z względu na pestycydy, bakterie i pasożyty. Ja osobiście wszystkie warzywa i owoce myję przed podaniem, nawet te które obieram ze skórki np.: banany czy cytrusy. Zdarza mi się je moczyć w wodzie, przelewać wrzątkiem, myć w soku z cytrynu, ale może mam nierówno pod sufitem 😉Moja znajoma będąc w ciąży kupiła kanapkę w budce, w której były warzywa. Po zjedzeniu jej dotarło do niej, że warzywa mogły być brudne. Szybko poleciała, szybko na ile to możliwe z brzuchem do budki zapytać o higienę przyrządzania tych kanapek. Zapewnienia pani ekspedientki jednak nie dały jej spokoju i zrobiła sobie wszystkie niezbędne badania czy przypadkiem nie doszło do zakażenia. Na szczęście ekspedientka nie kłamała 😃
Ostatnim „zakazanym owocem” są sery pleśniowe i wszystkie produkty mleczne, które nie zostały poddane pasteryzacji. Na każdej etykiecie jest zawarta taka informacja.
Lista nie jest długa, także 9 miesięcy bez tych paru smaków da się przeżyć. Oczywiście nie będąc w ciąży również należy zachować higienę w kuchni.
Na razie.
I.