Bułeczki cynamonowe z orzechami

Drożdżowe bułeczki lubi chyba każdy, a na te z dodatkiem cynamonu czekam cały rok. Jesień kojarzy mi się z ciepłą herbatą z dodatkiem rozmrynu i malin, a w drugiej ręcę jeszcze ciepła buła z orzechami. Nie lubię spędzać zbyt dużo czasu w kuchni i Wy pewnie też nie. Przygotowanie „cynamonek” zajmuje bardzo mało czasu, gorzej z wyrastaniem ciasta. Ja je robię w tak zwanym „międzyczasie”. Przepis nie należy do najszybszych, natomiast wykonanie już tak.

Bułeczki z cynamonem i orzechami- przepis

Składniki ciasto (20 szt):

  • 450 g mąka pszenna
  • szklanka mleka roślinnego (może być krowie)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 120 g margaryny/oleju kokosowego/masła/oleju
  • 45 g cukru
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki margaryny/oleju kokosowego/masła
  • łyżka cynamonu
  • 100 g orzechów (u nas włoskie i laskowe)

Zaczynam od zaczynu. Mleko lekko podgrzewam. Pół szklanki mleka wlewam do miski, dodaję drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszam bardzo dokładnie. Odstawiam pod szmatką na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W rondelku rozpuszczam margarynę 120 g.
Do zaczynu dodaję mąkę, szczyptę soli, resztę mleka i rozpuszczoną, wystudzoną margarynę lub inny tłuszcz. Wyrabiam ciasto. W razie potrzeby podsypuję dodatkowo mąką. Ciasto odstawiam w natłuszczonej misce pod przykryciem na godzinkę.

W tym czasie w garnku łączę składniki nadzienia podgrzewając je (oprócz orzechów). Orzechy lekko mielę w misce do blendera.

Kiedy ciasto wyrośnie, lekko je zagniatam i rozwałkowuję nadając mu kształt prostokąta. Robię to na szklanej płycie indukcyjnej, podsypuję mąką. Sprawdzony sposób na nie przywieranie ciasta. Na ciasto wylewam nadzienie, rozsmarowuję i posypuję orzechami. Zwijam wzdłuż dłuższego boku. Nagrzewam piekarnik do 180°C,termoobieg góra-dół.

Zawinięte ciasto, kroję na pół, każdą połowę na pół. Nie wychodzi to tak równiutko, ponieważ końce są cieńsze, ale jedna bułeczka ma mieć około 1,5 cm. Tak przygotowane plastry rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (9 sztuk na blachę).

Piekę 20-25 minut. Można polać lukrem (cukier puder i woda, nie sok z cytryny- nie pasuje do cynamonek).

Najlepsze jeszcze ciepłe!

PS

Kiedyś zjadłam 8. Jak upieczesz i je zobaczysz to mi nie uwierzysz, ale tak było…nie mów nikomu haha

Po więcej szybki przepisów zapraszam na mój INSTAGRAM

Irmina.