Sylwestrowe przystawki

Stary rok się kończy. Przyszedł czas na podsumowanie go i oczywiście postanowienia noworoczne. Wiecie, że 60% postanowień upada już w styczniu. Może lepiej się nie denerwować i nic nie „postanawiać”?
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem zdecydowanie słaba w trzymaniu się swoich postanowień. Cóż niech będzie: postanawiam schudnąć haha…jak co roku. A tym czasem, póki jestem gruba jak słoń podrzucam Wam 3 propozycje sylwestrowych przystawek, które zaskoczą Waszych znajomych.

Krakersy z łososiem lub szynką parmeńską

Składniki:

1 paczka krakersów
100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
100 g wędzonego łososia
czarnuszka
koperek
świeża kolendra
1 avocado
serek Philadelphia lub inny śmietankowy

Krakersy rozkładam na dużej tacy lub półmisku. Każdy smaruję serkiem. Na połowie krakersów układam poszarpane kawałki łososia i świeżym koperkiem. Koperek można zastąpić świeżą kolendrą i posypać czarnuszką, bardzo polecam.
Drugi rodzaj krakersów robię z serkiem, szynką parmeńską, avocado i posypuję czarnuszką. Wszystkie chwyty dozwolone, z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Spróbujcie również z szynką parmeńską i gruszką lub melonem.

Pieczarki nadziewane farszem z fetą

 Składniki:

400 g pieczarek
4 ząbki czosnku
75 g prawdziwej fety
natka pietruszki
cebula
masło
sól, pieprz

Pieczarki obieram, oddzielam nóżki od kapeluszy. Kapelusze układam w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Cebulę kroję drobno i podsmażam ją na małej ilości masła. W tym czasie blenduję nogi od pieczarek. W misce mieszam zblendowane nogi, z podsmażoną cebulą i przeciśniętym czosnkiem. Dodaję pokrojoną w kostkę fetę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Podprawiam do smaku solą i pieprzem. Nadziewam kapelusze i piekę je w rozgrzanym do 180°C piekarniku 25 minut (termoobieg z opcją góra/dół).

I czas na propozycję numer 3 dla świrów kulinarnych 🙂

Sałatka arbuzowa z bazylią

Składniki:

1/2 małego arbuza
ser fera
świeża bazylia
krem balsamiczny
pieprz czarny świeżo mielony

Arbuza i fetę kroję w kostkę. Układam na dużym półmisku. Wszystko posypuję świeżymi listkami bazylii. Pieprzę to 🙂 i polewam gęstym kremem balsamicznym.

Czekam na Wasze opinie ♥

Irmina.