Przepis na sernik mojej Mamy

Przepis na sernik

Hej!
Witam się z Wami tuż po świętach. Dawno mnie tu nie było…ciąża dała mi nieźle w kość. Wracam z trzecim trymestrze z przepisem na naprawdę świetny i bardzo prosty sernik. To właśnie z nim kojarzą mi się święta. Myślałam, że trzeba być jakimś kulinarnym mistrzem, żeby upiec takie ciasto, a okazało się, że przeciętniaczek taki jak ja też dał radę. To do dzieła.

Składniki:
1 kg mielonego sera
7 jaj
200 g masła
1 aromat śmietankowy
2 budynie śmietankowe
1 puszka brzoskwiń
21 sztuk herbatników na blachę 24 x 36 cm
300 g cukru

Szykujemy dwie spore miski, mikser lub blender z trzepaczką, szklankę lub wagę, papier do pieczenia, blachę ( u mnie 24 x 36 cm), folię aluminiową.
Do jednej miski wbijam 2 całe jaja i 5 żółtek oddzielając je od białek. Oddzielone białka umieszczam w osobnej misce.
Do miski z żółtkami wsypuję 200 g cukru ( 1 szklanka), dodaję kostkę masła (200 g), a następnie ucieram. Dodaję 2 opakowania budyniu śmietankowego oraz cały aromat. Miksując dodaję ser. Masa gotowa.

Piekarnik rozgrzewam do 180°C, opcja góra dół.

Białka ubijam na sztywną pianę, dodając 100 g cukru (pół szklanki). Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam herbatniki. Na herbatniki wylewam masę serową. Na wierzchu masy układam pokrojone w plastry brzoskwinie. Na koniec wykładam ubitą pianę i do piekarnika. Piekę 1 h′15 min. Po 15 minutach przykrywam sernik folią aluminiową, piana się  nie przypali.

Idealny na każdą okazję i przyznaj, że bardzo łatwy w przygotowaniu.